Kognitiv
ja tak, jeg vil gerne kontaktes
KOGNITIV TERAPI
Utallige videnskabelige undersøgelser viser, at kognitiv terapi – også kaldet kognitiv adfærdsterapi – er den mest effektive behandlingsform overfor en række psykiske lidelser – og anvendes i flere tilfælde som 1. valg frem for medicinsk behandling, grundet dokumenteret effekt. Terapiformen er bl.a. særdeles effektiv til angst, fobier, OCD, depressioner, lavt selvværd, misbrug, kroniske smerter, spiseforstyrrelser, stress mv.
I terapiforløbet tages udgangspunkt i klientens aktuelle situation og i de problemer, klienten oplever i sin hverdag, og i tæt samarbejde klarlægges og identificeres de problemer, der skal arbejdes med. Der lægges vægt på, at terapeut og klient fungerer som et samarbejdsteam, og der arbejdes til enhver tid med det, der opleves meningsfyldt og brugbart.
“Vi kan ikke altid kontrollere, hvad der sker med os – eller for os. Men hvordan vi forholder os, og hvordan det påvirker os, afhænger i vid udstrækning af, hvorledes vi opfatter situationen og derefter reagerer…”
Denne reaktion afhænger af de erfaringer, vi har med os som mennesker, vores personlighed, normer, værdier og holdninger. Antagelsen, der ligger til grund for kognitiv terapi er, at vore følelser og adfærd i høj grad bestemmes af, hvordan vi fortolker og strukturerer verden via tænkning, antagelser om os selv og andre og den omgivende verden.
Når den rigtige målsætning for terapien er fundet, vil terapeut og klient derfor undersøge tanke- og handlemønstre, der skaber og vedligeholder problemet og sammen finde og afprøve alternativer. Psykologens bidrag til samarbejdet er viden og ekspertise om psykologiske problemstillinger samt kendskab til effektive redskaber til at løse disse. Der vil ligeledes være “hjemmeopgaver” mellem sessionerne, som vi bliver enige om fra gang til gang – fx udfyldelse af registreringer af vanskelige, ubehagelige situationer – for at sikre nye erkendelser under sessionerne, der kan overføres til klientens konkrete liv.
Fordi det er en konkret og systematisk terapiform, foretages der løbende evaluering mellem klienten og terapeuten af, hvordan terapien hjælper til at nå de aftalte mål.
Hvad betyder kognitiv
Kognitiv betyder at ‘lære at kende, erkende, tænke, forstå’
Kendt fra 1962 fra engelsk cognitive, af latin cognitus, perfektum participium af cognoscere.
Den kognitive psykologi går ud fra, at mennesket søger efter en mening i alle de indtryk, det præsenteres for fra barn til voksen, og videre i livet.
Vi ønsker således, at verden bliver forståelig for os selv, hvorfor vi må forklare og rationalisere os frem til en fornuftig sammenhæng i tingene. Det er altså ad tankens vej, at verden bliver forståelig og overskuelig for os. Vi udvælger, tolker og sammensætter oplevelser ud fra vores egen, indre logik, og det sker ifølge den kognitive psykologi ud fra kognitive skemaer.
Kognitive skemaer er en form for indre, mentale strukturer, der på en systematisk måde organiserer de erfaringer og indtryk, vi gør os, og de opstår som følge af, at vi forsøger at løse de gåder, som vi sættes overfor i verden. Vi prøver at bringe vores indre forståelse af verden i overensstemmelse med det nye, vi ser og oplever. Denne ligevægt opstår på to måder – enten ved at man bruger sine tidligere erfaringer til at forstå det nye med – assimilation. Eller ved at man ændrer sine gamle erfaringer i overensstemmelse med de nye oplevelser – akkommodation.
Anbefalet litteratur:
Under udarbejdelse – kommer snart