Angst og fobier
ja tak, jeg vil gerne kontaktes
Judy Hjulmand,
Cand.Psych.Aut.
+45 42 55 11 44
psykolog@judyhjulmand.dk
Angstlidelser kan typisk inddeles i følgende kategorier:
• Generaliseret angst, hvor angsten er mere eller mindre konstant og viser sig i form af bekymringer og negative forudsigelser.
• Panikangst, hvor angsten kommer i pludselige voldsomme anfald med hjertebanken, som kan opleves så voldsomt, at du bliver bange for at dø eller blive sindssyg. Angsten er oftest ikke rettet mod noget bestemt og kan opstå pludseligt og vilkårligt.
• Præstations- eller socialangst, hvor du oplever angst for at rødme eller virke nervøs i andres øjne. Det kan betyde, du minimerer samvær med andre mennesker eller undgår at tage ordet i en forsamling.
• Fobier er angst, der viser sig i bestemte situationer, måske så kraftigt, at du helt undgår disse (fx: fly-, højde, tandlægeskræk, edderkoppefobi mv.)
Angst og frygt er følelser, som alle mennesker kender til i større eller mindre grad. Følelsen er en naturlig og sund reaktion på fare, der gør os i stand til at mobilisere alle vore kræfter og handle effektivt i en farlig situation.
Nogle mennesker oplever imidlertid angst, uden at der er fare på færde. Her er oplevelsen meget ubehagelig, overvældende, uforståelig og ukontrollabel. Angsten kan hæmme ens lyst til livet alvorligt, og kan gøre det vanskeligt at foretage de ting, man gerne vil. I svære tilfælde invaliderer det ens arbejdsliv, familieliv og sociale liv. Angste mennesker isolerer sig ofte i tiltagende grad for at undgå angsten.
Erfaringsmæssigt er der gode resultater med behandling af angst. Psykologen kan hjælpe med at få fokus på årsagerne til angsten og at få bearbejdet angsten på et rationelt og håndgribeligt plan, så det bliver muligt at udvikle strategier til at håndtere den og begrænse dens indflydelse på ens liv.